IZLET U PAPUK

Album Izleti

PARK PRIRODE PAPUK
Park prirode se upravno prostire na dvjema županijama, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj, a zauzima gorske šumske predjele Papuka i Krndije te rubne dijelove poljoprivrednih površina. Površina parka je 33.600 ha. Planine Papuk i Krndija pripadaju slavonskom gorju koje ima središnji geografski položaj u panonskom, nizinskom prostoru Slavonije. Mi smo posjetili:

PARK ŠUMA JANKOVAC
Ime izletišta Jankovac kao i Jankovačkih jezera veže se za ime grofa Josipa Jankovića, vlasnika tada brojnih posjeda od Voćina do Virovitice. Taj zaljubljenik u prirodu dolazi sredinom 19. stoljeća na svoj posjed odlučivši svoje zrele godine provesti uređujući jednu lijepu dolinu blizu vrha Papuka.
Ovdje je prvo sagradio lovački dvorac, potom uređuje dva protočna jezera, kako za uzgoj pastrva, tako i za vodoopskrbu vodopada u najnepovoljnijim hidrološkim razdobljima. Da je grof potpuno uspio svjedoči tridesetmetarski vodopad koji se ruši u kanjon Kovačica. Nešto uistinu za to podneblje nezamislivo.
Grof Josip Janković je sahranjen, po njegovoj želji, u spilji iznad jezera s kojeg se mjesta pruža divan pogled na njegovu dolinu i na stogodišnje šume bukve koje ga okružuju.

KUTJEVAČKI PODRUMI
Izlet smo nastavili degustacijom najpoznatijih vina u Kutjevačkom podrumu.
Proizvodne jedinice tvrtke i poljoprivredne površine, raspoređene su diljem plodne Požeške doline (Valis aurea), gdje nam i sam naziv ovoga kraja iz rimskoga vremena, garantira preduvjete za stvaranje vrhunskih proizvoda poljoprivredne proizvodnje.
Povijesni početak stvaranja tvrtke Kutjevo d.d. Kutjevo, usko je vezan uz razvoj njegove glavne djelatnosti – vinogradarstvo. Tijekom vremena događale su se brojne promjene po pitanju vlasništva poljoprivrednih gospodarstava, vinograda i podruma na području Požeške kotline, kao što su feudalna crkvena i državna ili plemićka vlastelinstva, zatim građansko-kapitalistički posjedi, a nakon II. svjetskog rata, integracijom nekoliko sitnih ekonomija, poljoprivrednih zadruga, manjih poljoprivrednih imanja, te dijela prerađivačko-prehrambenih kapaciteta s područja Požeške kotline nastaje PPK Kutjevo.
Poslovi kojima se bavila, obuhvaćali su djelatnosti vezane za poljoprivrednu proizvodnju od sirovina do finalnih proizvoda. Tvrtka postaje nosilac razvoja Požeškog kraja.

SEOSKO DOMAČINSTVO
Izlet smo završili u seoskom domačinstvu uz domaču hranu, tamburaše i snaše.